Select Language

вторник, 20 септември 2011 г.

Вяра, изграждана в семейството

СЪДЪРЖАНИЕ
      Въведение
1.   Полагане на основите
2.   Богът без конкуренция
3.   Да се учим да обичаме
4.   Отдай сърцето си на Бога
5.   Учи словото в дома си
6.   Живей словото в дома си
7. Маркирайте дома си като Божия територия
8.   Наслаждавай се на даровете, без да забравяш дарителя
9.   Идващото съживление : готова ли е църквата за „набожно потомство"
10. Съществено нарушение/ коренно противопоставяне на нормите.
ВЪВЕДЕНИЕ
Ако сте се интересували напоследък, знаете за обезпокоителната статистика относно „християнските" деца, които изоставят вярата си. В зависимост от това, данните на чие изследване ще вземем, ние губим по-голямата част от младежите, които са израснали в християнска домове, преди те да завършат първата си година в колежа. Не е нужно да сте статистически гений, за да разберете, че има нещо нередно в начина по който възпитаваме децата си.
За нещастие, нито един от правените напоследък опити да възпрем този отлив, не е резултатен. На рафтовете по книжарниците има достатъчно книги за иновативни подходи към младежкото служение. Някои твърдят, че отговорът е да хванем децата отрано и да положим по-добра основа, да се фокусираме върху детското служение. Други вярват, че отговорът е да се съберат детското и младежкото служение, така че преходът да бъде по-гладък и по-добре координиран. Настоящата книга няма да подкрепи нито един подобен подход.
Аз мисля, че търсим отговорите на този проблем на неправилните места. Нашите деца не отдадат от вярата поради това, че църквата си върши работата зле (въпреки че, без съмнение, и това е фактор). Нашите деца отпадат от вярата, защото ние искаме църквата да върши това, за чието постигане Бог е проектирал семейството. Следването на Христос и верността към Него за поколения наред започват и свършват в семейството. Църквата, в най-добрия случай, трябва да играе поддържаща роля в „усъвършенстването на светиите за делото на служението" (Еф. 4:12).
Разбира се, винаги когато изкажа това твърдение, веднага ми се отговаря с изтърканата фраза: „Звучи много добре, но какво да правим, след като семействата просто не си вършат задълженията". Чувал съм това
повече пъти, отколкото мога да си припомня, и съм напълно съгласен. От друга страна обаче се чудя, защо църквата да не започне служение за наименоване на бебета за семейства, които не дават добри имена на своите деца? Или пък, защо да не назначим заместници, които да четат Библията вместо тези, които сами не отделят достатъчно време да четат Словото? Може би не го правим защото вярваме, че четенето на Библията е отговорност на отделния християнин, а отговорността на църквата е да го обучава и подготвя да върши това, което Библията учи по въпроса за общението му с Бога и след това да очаква той да го прави сам.
Тази книга е опит да върне топката обратно в полето на семейството и да насърчи, поправи, окуражи и екипира семействата да правят това, което Бог заповядва относно идващото поколение. Библията говори ясно за това, което Бог очаква от нашето семейство и как да се постигне. За нещастие повечето християни не са били обучавани на тези истини в техните семейства. По този начин ние продължаваме да повтаряме „греховете на бащите си".
Ще е от полза за читателя да знае, че в моето семейство аз също не съм бил обучаван на тези истини. Даже напротив, израсъл съм в нехристиянско семейство. Най-ранните ми спомени за религия са за будист-ката вяра на майка ми. За капак на всичко, не съм израсъл в нормално семейство с двама родители. Отгледан съм от самотна непълнолетна майка, която правеше най-доброто, на което беше способна с малкото което имаше, докато ме отглеждаше в изобилстващия от наркотици и проядения от банди Южно-централен Лос Анджелис.
Всъщност нито аз нито съпругата ми имахме някаква представа как би трябвало да изглежда едно библейски функциониращо семейство. И двамата идвахме от разрушени семейства - майките ни са били изоставени да се издържат сами с изнурителната задача на отглеждането и образоването на деца. Още повече, че този модел се повтаря прекалено често и сред роднините ни. Родът ни е пример за систематична дисфункция поколения наред.
Не пиша всичко това, за да оправдавам греха в семействата ни. Всъщност признавам тези истини с неохота, а както можете да си представите, много от членовете на нашите семейства може би ще бъдат засегнати, че споделям толкова свободно тази информация. Щеше да бъде много по-лесно да си живеем живота като се преструваме, че всичко е напълно нормално и дори чудесно. Само че не би било по-далеч от истината. Въпреки че и двамата със съпругата ми обичаме и уважаваме семействата, които са ни отгледали и възпитали, трябва да бъдем честни за факта, че нашето възпитание е било далеч от съвършеното.
Все пак не желая да внушавам, че идвам от среда на банда нехранимайковци, които мразят семейната институтция, или че аз съм единственият праведен човек в рода ни. Искам просто читателят да знае, че двамата с Бриджит започнахме процеса от нищото. Също така желая да знаете, че няма значение колко е лоша ситуацията ви. Вие можете да прекъснете порочния цикъл и да положите основа, която да промени семейството ви за поколения наред. Библията е живото, одухотворяващо, живото променящо Слово на Бога. Господ не ни е изоставил да се лутаме безцелно в тъмното опитвайки се да разберем как да бъдем успешни родители и да възпитаваме децата си. Ако Бог може да научи нас двамата как да действаме като съпруг, съпруга, майка и баща, значи може да научи всеки.
Моята молитва за вас е, докато четете тази книга, Бог да ви отвори очите за невероятните възможности, които стоят пред вас в борбата да отгледате вашите деца с духовната храна и мъдростта на нашия Господ. Ще има моменти, когато ще извикате „Амин!" и други, когато ще ви се иска да заплачете. Само запомнете, че не аз пиша посланието - аз просто го доставям. Не забравяйте, че то първо дойде в моят дом.
Това което следва, е изявяване на цяло войнство от библейски истини, които ние научихме през изпитания и грешки. Направихме най-доброто, което можахме, за да създадем богоугодно семейство сред общество, което (дори и в църквата) се е отдалечило доста от правия път.
Книгата може да бъде закупена в книжарниците на цена 10.90лв , както и онлайн на цена 10,35лв от ТУК.