Select Language

вторник, 27 август 2013 г.

Древни светии


Джеймс Джордан разкрива удивителната плетка от съдби, които свързват положителните герои и злодеите в Битие. Животът на всеки от патриарсите очертава и променя съдбата на поколението след него. Можем да проследим този градивен разказ за действията на патриарсите, който твърде често е бил разкъсван на отделни части и пропускан в цялост.

Героите на Божия град - Адам, Ной, Авраам, Исаак, Яков, Йосиф и други - стават реални по начин, който променя обичайните ни представи. В ярък контраст с егоистичния героизъм на езическата литература, героизмът в Битие превъзмогва житейските дилеми, като разкъсва всички обичайни правила. Джордан преобръща радикално много от традиционно негативните нагласи към предполагаеми слабости и "грехове" (като измама, борба и тирания) на патриарсите, така че те се изправят като герои.
И все пак тази книга не е само за героите от Битие. Докато разглежда техните съдби, авторът изобразява картина на това как християнската култура трябва да бъде представяна и живяна в наши дни - от креативността и ежедневната работа.

сподели ме